Αναζήτηση βιβλίων και συγγραφέων

7.30 στην οδό Μασαλίας

Εφημερίδα Η Αυγή, 10 10/2010 του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΕΝΗ

Πρωτόλεια στο σύνολό τους τα σύντομα διηγήματα που αποτελούν την ομαδική αυτή συλλογή, «συνομιλούν» μεταξύ τους συγκροτώντας ένα δίκτυο σκέψεων, εικόνων και στιγμών των έξι συμμετεχουσών συγγραφέων, νέων γυναικών στο σύνολό τους. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συλλογική -ή καλύτερα «διατομική»- κατάθεση μιας συνεργατικής παρέας γυναικών πεζογράφων που, όπως μας πληροφορεί και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, «γράφει και συγγράφει στο ισόγειο της οδού Μασσαλίας». Η κατάθεση κάθε μιας εκ των συγγραφέων αποτελεί και μια μικρή προσωπική συλλογή, αποτελούμενη από τέσσερα ή πέντε διηγήματα.

Σε αντίθεση με τις συνήθως κουρασμένες -καθ' ότι κατά παραγγελίαν συγκροτούμενες- ομαδικές συλλογές διηγημάτων ορισμένων ήδη καταξιωμένων δημιουργών, η ανά χείρας ομαδική προσπάθεια χαρακτηρίζεται στο σύνολό της από αφηγηματική φρεσκάδα, ποικιλία ύφους και έμμεση, πλην σαφή, διάθεση διαλόγου. Η θεματολογία ποικίλει, το ίδιο και οι ειδολογικές κατηγοριοποιήσεις, που ξεκινούν από παραδοσιακές μορφές και φτάνουν μέχρι την επιστημονική φαντασία. Αν και στον τομέα της συνοχής η συλλογή αντιμετωπίζει κάποια εμφανή, και μάλλον αναπόφευκτα, προβλήματα, ο ενθουσιασμός της πρώτης προσπάθειας είναι ευδιάκριτος και προσθέτει την πινελιά του στο τελικό, αρκετά ενδιαφέρον και γοητευτικό, αποτέλεσμα.

 

Επιμέλεια: Ιορδάνης Κουμασίδης, Alterthess.blogspot.com

Έξι γυναίκες (Ροδούλα Ζορμπά, Ελένη Καρακατσάνη, Ελευθερία Μπαλαφούκα, Έλσα Παντοπούλου, Κίρκη Ραφαηλίδου, Ρόη Σκάρα) είναι οι συν-συγγραφείς της ενδιαφέρουσας συλλογής διηγημάτων "7.30 μ.μ. στην οδό Μασσαλίας". Κοινή χωρική συνισταμένη, και όχι αφηγηματική καθώς οι τόποι ποικίλλουν από την Ανάφη ως το Λονδίνο, συνάντησης τους η οδός Μασσαλίας στο κέντρο της Αθήνας. Αφορμή, η ενασχόληση με τη δημιουργική γραφή. Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά κατάθεσης διηγημάτων από τις συγγραφείς, η πλειοψηφία των οποίων εκθέτει για πρώτη φορά τη γραφή της σε δημόσια κρίση.

Τα διηγήματα κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος αναφορικά με τη μορφή ή τη θεματική τους, κάτι που αφορά συχνά και τα διηγήματα ίδιας συγγραφέως, εν τούτοις κατορθώνουν να συγκροτήσουν έναν ικανοποιητικό μέσο όρο ποιότητας. Ιδιαίτερη και αρκετά ελκυστική γραφή από το σύνολο των συγγραφέων. Προσωπικές επιλογές από τη συλλογή: Κορμί Κόλαση, Greh, Ηρώδα, Δεν Είναι Εύκολο Να Πας Απέναντι, Smart Lady, Ένα Όχημα για την Ευελπίδων.

Η διηγηματογραφία στην Ελλάδα, παρά την όχι και τόσο επιτυχημένη εμπορική της απήχηση, εξακολουθεί να θέλγει και να αναπτύσσεται. Θετικά κρίνεται το γεγονός πως και οι οίκοι συνεχίζουν να την εκδίδουν. Είθε να λάβουμε στο μέλλον κι άλλες τέτοιες δουλειές σαν το 7.30 μ.μ. στην οδό Μασσαλίας.

 

 

Έξι γυναίκες συγγραφείς με κοινό το πάθος για την δημιουργική γραφή να τις ενώνει, κι ένα πολύχρωμο μπουκέτο διηγημάτων, εργασία πρωτότυπη, πολυφωνική, καλοδουλεμένη, που διαβάζεται απολαυστικά, ξαφνιάζει, συγκινεί. Κάθε συγγραφέας με την ιδιότυπη έμπνευση κι έκφρασή της, κάθε διήγημα με το ξεχωριστό του άρωμα.
Άρωμα γυναίκας από τον «κήπο λογοτεχνίας» στην οδό Μασσαλίας, που με ζήλο, φροντίδα κι αγάπη καλλιέργησαν οι έξι φίλες συγγραφείς μέχρι την τελική ανθοφορία.

Μαρία Γεωργαλά

Online 214 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456