Αναζήτηση βιβλίων και συγγραφέων

Επιτυχημένη επιβίωση στον Ελληνικό Στρατό

 
 
του Αναστασίου Φαραντάτου  (από την ιστοσελίδα της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ Α.Κί.Σ)
Ομολογώ ότι όταν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, λάβαμε την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου "Επιτυχημένη Επιβίωση στον Ελληνκό Στρατό" αδιαφόρησα, όχι όσον αφορά στον συγγραφέα, αλλά σκέφθηκα: "τι να μας πεις βρε συνάδελφε; τι νέο έχεις να πεις;"

Όμως, αφού ο συγγραφέας είναι μέλος της Α.Κί.Σ. και επειδή το καταστατικό μας περιλαμβάνει στους στόχους "την προβολή και ανάδειξη προς την ελληνική κοινωνία του συγγραφικού, επιστημονικού, λογοτεχνικού, καλλιτεχνικού και γενικότερα πολιτιστικού έργου των προερχομένων από τις ΕΔ συναδέλφων" ως υπεύθυνος, τότε,  διαχειριστής του δικτυοτόπου μας και της ηλεκτρονικής γραμματείας, "ανέβασα" την πρόσκληση στο μπλογκ και την έστειλα σε όλα τα μέλη μας. Δεν γνωρίζω αν η παρουσίαση του βιβλίου ήταν επιτυχής και ποια η πορεία του μέχρι σήμερα.Τον συγγραφέα συνάδελφο Γιώργο Αθανασίου δεν τον γνωριζω προσωπικώς, αλλά μια επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο με τίτλο "Παύσις" και που αναρτήσαμε και εδώ μου κίνησε την περιέργεια να προμηθευτώ αυτό το βιβλίο. Όχι για να το διαβάσω αρχικώς, αλλά για να το δωρίσω σε συγγενικό μου πρόσωπο , που σε λίγες ημέρες θα ανοίξει τα φτερά του, ως Ανθυπολοχαγός, σε μονάδες του Στρατού μας. Έτσι το παρήγγειλα από τον συγγραφέα και μπήκα στον πειρασμό να το διαβάσω. Ομολογώ ότι εξεπλάγην ευχάριστα διότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον πόνημα.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας απλή και άμεση, αλλά με λέξεις που δύσκολα συναντάς στην καθημερινότητα και κυρίως μέσα στα στρατιωτικά κείμενα. Πολύ πλούσια, πραγματικό παράδειγμα της δύναμης των ξεχασμένων λέξεων της γλώσσας μας. Σταχυολογώ μερικές: κλαυσίγελου, κλασαυχενισμούς, αναφανδόν, μνημοκτονίας, οιστρηλασία, ετερόνομος, εμβρυουλκού, προσκύρωσε, συνελόντι ειπείν, ολομέρεια, οιμωγές, ογκηθμούς, ενδορφινών, καλλίκομοι, άθυρμα, ορρωδείτε, μορμολύκειο, ορθοέπεια, καλλικέλαδοι, απίσχνανση, νυχτοπαρωρίτης, ουρανομήκη, ολβιότητα, αροτρίωνε, βορβοροφόρα, συνδήκτωρες, αδολέσχης, αναντιλέκτως, φληναφήματα κλπ.Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια όπως "η ενσυνείδητη πειθαρχία", "διά του παραδείγματος", "η ελληνική γλώσσα,θεμέλιος λίθος", "ο μεγάλος κρυμμένος εχθρός", "το μυστικό" κ.α. όλα καλογραμμένα και που φέρνουν μνήμες και εικόνες της στρατιωτικής ζωής σε όσους ζήσαμε στις μονάδες και τα επιτελεία. Σίγουρα θα βρούμε δικές μας αναμνήσεις, προσωπικές επιτυχίες αλλά και λάθη μας.Ο συγγραφέας αναφερόμενος στο βιβλίο του μας λέει: "Είναι ενθέρμως ευκταίο η φλόγα της "Επιτυχημένης Επιβίωσης" να ανάψει όσα περισσότερα παγωμένα, τρεμάμενα, μισοσβησμένα, σβησμένα, λιωμένα κεράκια γίνεται. Ο συγγραφέας δεν είναι η κύρια φλόγα παρά ένα κεράκι που άναψε από άλλα κεριά και σταδιακά δυνάμωσε η φλόγα του".Θα τολμήσω να πω ότι η επιλογή του τίτλου του βιβλίου το αδικεί. Κατά τη γνώμη μου ο τίτλος θα έπρεπε να ήταν: "Πώς θα αγαπήσετε το λειτούργημα του στρατιωτικού και πώς θα γίνετε καλύτεροι επαγγελματίες", διότι στην ουσία περί αυτού πρόκειται. Σε όλο το βιβλίο αντανακλάται η αγάπη του συγγραφέα προς τον στρατιωτικό βίο και τις αξίες εκείνες που καθιστούν τον στρατιωτικό επαγγελματία, με την σωστή έννοια του όρου και όχι ως βιοπορισμού.Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο να το προμηθεύονται οι στρατιωτικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών και να το δίδουν ως δώρο στους αποφοίτους Λχίες και Ανθυπολοχαγούς. Σίγουρα θα άλλαζε την γενική αντίληψη, τη στάση και συμπεριφορά αρκετών επ' ωφελεία του εαυτού τους και του στρατεύματος.Και θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γιώργο Αθανασίου που γράφει σε κάποιο σημείο, αναφερόμενος στο βιβλίο του: "Αν κάποιος επιθυμεί να διάγει υπηρεσιακό βίο ήσυχο, αμέριμνο, με "ό,τι προβλέπεται" και μόνο (με την τυπική έννοια του όρου) με απλή είσοδο-έξοδο από το στρατόπεδο στην προβλεπόμενη ώρα, με ανούσια, άνοστη και άγευστη καθημερινότητα, τότε ας αφήσει το βιβλίο αυτήν τη στιγμή!"Συγχαίρω δημοσίως τον συνάδελφο Γιώργο Αθανασίου για το πόνημά του και προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους ε.ε. και ε.α. συναδέλφους να το προμηθευτούν, όχι μόνο για να επιβραβεύσουν την προσπάθεια του συναδέλφου μας, αλλά για να το δωρίσουν σε μικρούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, με την βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει χρήσιμο οδηγό στην επαγγελματική τους εξέλιξη. 

 

Common sence, blogspot

Φωτογραφίες και παρουσίαση του βιβλίου

 

Κranos.gr,  Βιβλιοπαρουσίαση

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Γιώργος Αθανασίου και οι εκδόσεις Οσελότος παρουσίασαν το βιβλίο “ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ.  Για τον συγγραφέα είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε και από την παρουσίασή του χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, φάνηκε ότι ήταν για αυτόν στόχος ζωής, κάτι που το έδειξε μέσα από την, έντονα συγκινησιακά, φορτισμένη ομιλία του.  Ο Γιώργος Αθανασίου γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στη Λάρισα όπου και έμεινε μέχρι το 1986 όταν ξεκίνησε την στρατιωτική του καριέρα. Ως συντοπίτης μου λοιπόν έχω έναν λόγο παραπάνω να παρουσιάσω το έργο του.
Η εκδήλωση της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28-9-2012 στις 19.30 στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου, παραρτήματος Θεσσαλονίκης, Γρ. Λαμπράκη 4. Τον συγγραφέα προλόγισαν ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου κ. Φαρμάκης, η κα Λένα Παντοπούλου των εκδόσεων Οσελότος, η κα Β. Σπανούλη Μπράχου, ιδιοκτήτρια Φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και πληροφορικής, ο απόστρατος συνταγματάρχης και νομικός κ. Ανδρέας Ανδρεάδης καθώς και η μαθήτρια της Γ΄Λυκείου δ. Σοφία Ανδρεάδη.
Το βιβλίο είναι μοναδικό στο είδος του καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ελληνική βιβλιογραφία, πράγμα που το καθιστά αυτομάτως ελκυστικό. Διάβασα όλο το βιβλίο και μπορώ να πω ότι ο συγγραφέας του, παρόλο που δήλωσε ότι δεν είναι συγγραφέας, αλλά ένας απλός απόστρατος αξιωματικός του ελληνικού στρατού που τόσο αγάπησε, κατέχει άριστα τη τέχνη της γραφής, αλλά λόγω του εγγενούς ταπεινού και σεμνού του χαρακτήρα αποφεύγει τις δημόσιες εκθέσεις. Στην ομιλία του ο Γιώργος Αθανασίου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι σε τούτη τη ζωή αν δεν προσπαθήσεις για το καλύτερο δυνατό δεν θα θα κερδίσεις τίποτα. Τίποτα καλό στη ζωή δεν έρχεται από μόνο του. Το θέμα του βιβλίου είναι η μελέτη τρόπων αυτοβελτίωσης του στρατιωτικού εντός της υπηρεσιακής του ζωής, αλλά συνεπακόλουθα  και όχι μόνο.
Απευθύνεται πρωτίστως στους εν ενεργεία στρατιωτικούς κάθε κλάδου, αλλά αν “πλατιάσουμε” λίγο το θέμα του θα δούμε ότι μπορεί να διαβαστεί άνετα από τον καθένα.

Online 524 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456