Τί σημαίνει ...Οσελότος;

 

Επιστημονική Ονομασία: Leopardus pardalis  
Προέλευση:
Κεντρική και Νότια Αμερική. 

Το βάρος του είναι 8-10 κιλά και έχει περίπου τον διπλάσιο όγκο μιας οικόσιτης γάτας.

Η ικανότητά του να προσαρμόζεται εύκολα, το βοηθάει να ζει σε ποικίλα περιβάλλοντα από βοσκοτόπια ως βάλτουςκαι δασικές εκτάσεις. Είναι νυχτόβιο και μοναχικό ζώο και περνά αρκετό από το χρόνο του πάνω στα δέντρα. O οσελότος είναι εξαιρετικός κυνηγός αλλά και κολυμβητής. Έτσι η διατροφή του ποικίλει και αποτελείται κυρίως από τρωκτικά αλλά και πουλιά, σαύρες, νυχτερίδες, ψάρια, μαϊμούδες, χελώνες, μικρά ελάφια και μυρμηγκοφάγους.

Το θηλυκό γεννά ένα έως τέσσερα οσελοτάκια κάθε δύο χρόνια. Η περίοδος κύησης είναι περίπου 80 ημέρες (από τις μεγαλύτερες περιόδους για μικρά αιλουροειδή). Τα μικρά ζυγίζουν μόλις 250 γρ. και το σώμα τους είναι καλυμένο με πολύ λεπτό τρίχωμα. Τα μάτια τους παραμένουν κλειστά επί 15 με 18 ημέρες μετά τη γέννησή τους. Η θνησιμότητα των νεογέννητων είναι πολύ υψηλή και η ανάπτυξή τους πολύ αργή.

Κατά τις δεκαετίες του 60’ και του 70’ οι οσελότοι κυνηγήθηκαν εκτενώς για την γούνα τους και κάθε χρόνο πωλούνταν πάνω από 200.000 δέρματα. Το είδος πλέον προστατεύεται, αλλά απειλείται από την καταστροφή του φυσικού του περιβάλλοντος εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών.

greek orizontiohr

  • Οσελότος στη γλώσσα των Ασδέκων είναι αυτός που πατά γερά στη γη.
  • Ο οσελότος είναι σχετικά μικρός αλλά δυνατός και ευέλικτος.
  • Ο οσελότος είναι πολύ όμορφος, άγριος αλλά μπορεί ακόμα και να γίνει κατοικίδιο, ωστόσο –ως αιλουροειδές– δε χάνει την ανεξαρτησία του ποτέ.
  • Οσελότος είναι μια λέξη εύηχη, φιλική, διακριτική.

 

 

Ο Οσελότος είναι το σπιτικό για το βιβλίο σας.

 

Online 397 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456