Πού πήγε η Ιωάννα, μαμά;

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Πού πήγε η Ιωάννα, μαμά; Αυτή είναι η ερώτηση της Παναγιώτας. Μια ερώτηση με άγχος κι αγωνία, με πόνο και θλίψη, με αγάπη και όνειρο ντυμένη. Η Ιωάννα κάπου έχει πάει. Ναι…είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα παιδί το θάνατο, την απώλεια. Κι η μαμά θα αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο με τρόπο μοναδικό.

Θα παίξουν κρυφτό. “Γιατί; Μήπως κρύφτηκε η Ιωάννα και θα ψάξουμε να τη βρούμε;” Ναι! Κατά κάποιο τρόπο κρύφτηκε. Στις λέξεις, τα τραγούδια, τη θάλασσα, τις συνήθειες που είχαμε μαζί της. Μέσα από το ιδιότυπο αυτό κρυφτό που σκαρώνει η μαμά της, η Παναγιώτα θα βρίσκει παντού μπροστά της την Ιωάννα. Όχι! Δεν τη βλέπει! Κι αυτό είναι πρόβλημα για τα μικρά παιδιά, να μη βλέπουν κάτι και να καλείς να το βιώσουν και να το αισθανθούν. Όμως, η Ιωάννα είναι παντού. Είναι στην καρδιά μας αφού την αγαπήσαμε. Είναι στη μνήμη μας αφού τη θυμόμαστε συνέχεια. Είναι στις λέξεις που λέγαμε μαζί της και στα παρατσούκλια (απίστευτο αυτό το “Μουτσουνολόγιο” που τη φώναζε η Ιωάννα). Είναι στις στιγμές, στα χρώματα, στις κάρτες, στα σύννεφα, εκεί απ’ όπου ελεύθερη πετά και όλα τα αγναντεύει. Είναι παντού αφού υπήρξε κομμάτι της καρδιάς και του μυαλού μας.

Το εξαιρετικά δύσκολο θέμα της απώλειας διαπραγματεύεται η ιστορία της Γαρυφαλιάς Τεριζάκη. Με τρόπο ποιητικό και συνάμα ανθρώπινο, συγκινητικό αλλά και χρηστικό για μια παιδική ψυχή, ο απών, γίνεται από κομμάτι της θλίψης και του πόνου μας, μέρος της ζωής που εμείςε συνεχίζουμε στον κόσμο των ορατών. Γιατί, τώρα που το σκέφτομαι, πώς αλλιώς να διαχειριστείς κάτι τόσο μεγάλο αν δεν βάλεις την ποίηση, το ταξίδι και το παραμύθι στην υπηρεσία του σκοπού σου; Είναι τα μόνα που μπορούν να το καταφέρουν άλλωστε αφού τα σκέτα λόγια παραηγοριάς συνήθως είναι επιβαρυντικά.
Όμορφες εικόνες, η μνήμη κι η καρδιά παρούσες παντού κι η απώλεια περνά τη δύσκολη ατραπό της συνειδητοποίησης και της απόφασης. “Δεν είναι πια εδώ μαζί μας, αλλά…είναι”. Που σημαίνει…είναι πάντοτε εδώ όσοι αγαπήσαμε κι απλά δεν τους βλέπουν τα μάτια που έχουμε στο κεφάλι μας αλλά εκείνα που κουβαλά η μνήμη, η σκέψη, η καρδιά.

Πολύ ιδιαίτερη, μέσα στα χρώματα και τα σχήματά της, η εικονογράφηση της Βούλας Παρασκευά, δίνει την αίσθηση πολλών εικόνων και στοιχείων μέσα σε μία, ένα πολύχρωματικό καρέ που δίνει στην ιστορία μια εικαστική προέκταση, θεωρητικά δύσκολα κατορθωτή.

Από τις εκδόσεις Οσελότος.

*Η Γαρυφαλιά Τεριζάκη γεννήθηκε το 1972 στην Καλαμάτα. Είναι νηπιαγωγός και διδάσκει στο 10 Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων Μεσσηνίας. Το 2008 συμμετείχε στη συγγραφή και εικονογράφηση της περιβαλλοντικής ιστορίας “Το μυστικό της Πειναλόπης” εκδόσεων του ΚΠΕ Καλαμάτας και το 2009 στη συγγραφή του τόμου “Περιβαλλοντικές” Αναζητήσεις και Προβληματισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Μεσσηνίας” των ίδιων εκδόσεων.


 

Διαβάστε την παρουσίαση του βιβλίου στο kindykids.gr

 
Online 480 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108,  +30 6937047359 (&Viber)

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456

Σας προτείνουμε

treis-drakoi-ma-.jpg