Αναζήτηση βιβλίων και συγγραφέων

Οδός Ελπίδος

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

 

Δημοσιεύθηκε στο blog Το βιβλίο της παρεας (http://vivliopareas.blogspot.gr/2016/03/blog-post_8.html)

Οδός Ελπίδος ο δρόμος μιας όμορφης φτωχογειτονιάς, κοντά στα γραφικά Κάστρα της Θεσσαλονίκης στην Άνω Πόλη, θα γίνει το απάγκιο, για την οικογένεια της Ελένης και του Ηλία. Δυο νέων που έχοντας περάσει πολλά στην ζωή τους θα δέσουν την κοινή τους μοίρα σε ένα μέλλον που η αρχή τουλάχιστον δείχνει να έχει όλα τα συστατικά μιας κοινής και ευτυχισμένης πορείας. Εκείνη έχοντας χάσει και τους δυο γονείς της στα μόλις δεκαπέντε της χρόνια, βίωσε από νωρίς την απώλεια και την επιτακτική ανάγκη για μεροκάματο. Για εκείνη δεν υπήρχε πλεον χρόνος για ανεμελιά. Υπήρχε μόνο αγώνας για επιβίωση. Με πολύ δουλειά, καλή θέληση και πολύ ταλέντο θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κυρίου Ζακό του Σεφαραδίτη Εβραίου αφεντικού της και σε πολύ σύντομο διάστημα θα γίνει η Αρχιμοδίστρα του ραφείου. Σε μια από τις συνηθισμένες γεμάτες τρέξιμο και υποχρεώσεις μέρες της τον Μάϊο του 1936  θα πέσει επάνω σε μια διαδήλωση των Καπνεργατών. Όταν οι χωροφύλακες θα ανοίξουν απρόκλητα πυρ ο πανικός θα κατακλίσει τον χώρο της διαδήλωσης και θα ξετυλίξει για την Ελένη μια απίστευτη μοίρα. Το χέρι που θα την αρπάξει για να την σώσει το χέρι του Ηλία, θα δέσει την ζωή της και την πορείας της με δυνατές και γεμάτες αντίφαση καταστάσεις. Αγάπη ευτυχία οικογένεια θα μπούν από το πουθενά στην ζωή της και θα γεμίζουν τις στιγμές της ελπίδα και προσδοκία. Θα στηριχτεί στον Ηλία και θα τον αγαπήσει με όλες τις δυνάμεις της. Εκείνος μοναχοπαίδι προσφύγων της Σμύρνης θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη ακολουθώντας την μοίρα χιλιάδων ανθρώπων του ξεριζωμού, σε μια άγνωστη πατρίδα. Με μόνη του παρακαταθήκη τις φλόγες, την στάχτη την φωτιά και το μπαρούτι. Χάνοντας και αυτός τους γονείς του τον έναν μετά τον άλλον θα βρεθεί να αντιμετωπίσει μόνος πλεον τις απαιτήσεις της ζωής. Χωρίς να φοβάται την δουλειά και χωρίς ο χρόνος να του δίνει περιθώρια να καθίσει άπραγος πιάνει δουλειά σε ένα καπνεργοστάσιο. Η έφεση του για μάθηση, η εξυπνάδα του και η αγωνιστικότητα του, θα τον εντάξουν πρωτεργάτη στα συνδικαλιστικά του κλάδου και κάπως έτσι θα βρεθεί στην μεγάλη διαδήλωση όπου θα συναντήσει την Ελένη. Οι δύο νέοι δεν θα αργήσουν να δεθούν και η σχέση τους αυτή να οδηγήσει σε γάμο. Με όνειρα και πολλές ελπίδες θα ξεκινήσουν όμορφα την ζωή τους στην Οδό Ελπίδος. Εκεί στην ίδια γειτονιά στο διπλανό σπίτι ζεί με τον άντρα της και τον μοναχογιό της η Αννίκα. Η γλυκιά γυναίκα με την μεγάλη ψυχή γίνεται από την πρώτη στιγμή η  φίλη της Ελένης που θα μοιραστούν πολλές καταστάσεις.  Ειδικά όταν μετά από τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια και ενώ στην ζωή της Ελένης και του Ηλία υπάρχουν πια και 2 παιδιά, ο Ηλίας αλλάζει. Γίνεται οξύθυμος βίαιος νευρικός. Η ανεργία και οι δύσκολες καταστάσεις των καιρών έχουν αντίχτυπο στην ψυχοσύνθεση του. Η Ελένη προσπαθεί μόνη της να ισορροπήσει την κατάσταση, να πάρει κουράγιο και να συνεχίσει. Η Αννίκα η καρδιακή πια φίλη της θα είναι εκεί και θα της σταθεί σαν αδερφή.
Η ελπίδα χτυπάει την πόρτα της Ελένης. Μια χαρμόσυνη είδηση που δεν προλαβαίνει να την μοιραστεί με τον Ηλία. Την προλαβαίνουν τα γεγονότα που κλυδωνίζουν την χώρα και η αδιαλλαξία του αδιάφορου Ηλία. 28 Οκτωβρίου 1940 ένας πόλεμος ξεκινάει για την Ελλάδα, ένας πόλεμος και στην ψυχή της Ελένης που ξεγυμνώνει στα μάτια της την απόλυτη πραγματικότητα.  Ειδικά όταν ο Ηλίας επιστρέφει από το μέτωπο και την αμφισβητεί με τρόπο υποτιμητικό και προσβλητικό! Η αποδοχή της αλήθειας δύσκολη και ο Γολγοθάς που πρέπει να ανέβει μόνη της πια δύσβατος. Η ελπίδα της ζωής της γίνεται δίκοπο μαχαίρι που την πιέζει ανυπόφορα, βασανιστικά! Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει την ταλανίζουν, την καταβάλουν! Μοναδικό στήριγμα της η Αννίκα που όταν θα έρθει η ώρα θα της προσφέρει μια λύση σκληρή. Λύση όμως που θα λυτρώσει και θα δώσει ελπίδα σε ένα κομμάτι του εαυτού της. Και ενώ η ζωή με την εισβολή των Γερμανών στην Θεσσαλονίκη γίνεται όλο και πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη. Κυνήγι, φόβος, αποχωρισμοί, χαμένα ίχνη , πείνα και ανέχεια! Μέσα σε αυτή την  δίνη οι δρόμοι των ηρώων μας θα χαθούν, θα μπερδευτούν μέσα στην αναμπουμπούλα  των γεγονότων και των εξελίξεων.  Μεγάλα μυστικά, κρυμμένες αλήθειες. Ενοχές και εξαναγκαστικές αποφάσεις θα μείνουν καταχωνιασμένες στον χρόνο, μέχρι να έρθει η ώρα που θα ξυπνήσουν για να βρούν τους αποδέκτες μιας αλήθειας που θα μείνει για χρόνια καλά κρυμμένη.
1996 Θεσσαλονίκη η τυχαία συνάντηση του Τζώτζη και της Άννας θα έρθει να δέσει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο τις άκρες του νήματος που είχαν χαθεί χρόνια πριν. Οι δύο νέοι θα συναντηθούν καρμικά και θα ερωτευτούν. Θα γίνουν κομμάτι ο ένας του άλλου. Όταν θα έρθει η ώρα να συναντήσει η γιαγιά της Άννας την μητέρα του Τζώρτζη το παρελθόν σαν στρόβιλος θα συναντήσει το παρόν και  οι  αποκαλύψεις θα ανατρέψουν κάθε γνώση και κάθε λογική. Από κεί και πέρα θα ξεκινήσει μια έρευνα που θα δώσει σε όλους απαντήσεις σε ερωτήματα αναπάντητα και θα επανασυνδέσει ζωές που έλπιζαν να μάθουν κάποτε την αλήθεια και να λυτρωθούν.
Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται σε τρείς χρόνους . Στο χθές στο σήμερα και στα ενδιάμεσα γεγονότα που μεσολάβησαν ώστε ο αναγνώστης να δέσει τις ιστορίες μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων.
Χωρίς συναισθηματικές υπερβολές και μεγαλόστομες εκφράσεις. Με γλώσσα απλή και ρεαλιστική το βιβλίο αυτό σε αγγίζει, σε συγκινεί σε μαγεύει! Οι περιγραφές των γεγονότων της ιστορίας  και των συναισθημάτων που κουβαλούν οι ήρωες συγκλονιστικές. Τα ιστορικά στοιχεία επιλεγμένα και τοποθετημένα σωστά στο κείμενο. Δεν κουράζουν αλλά δίνουν υπόσταση στα όσα θα ζήσουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, δίνουν ζωή και αξία σε όσα αγνοούσαμε για την πολυποίκιλη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Μικρά αλλά χαρακτηριστικά περιστατικά εμπεριέχουν στοιχεία που σημάδευσαν αυτήν την πόλη. Ένα λιτό οδοιπορικό που θα λατρέψετε στους δρόμους της αγαπημένης πόλης που αγκάλιασε ντόπιους, ,μικρασιάτες πρόσφυγες Αρμένιους Μουσουλμάνους και Εβραίους . Με σφιχτοδεμένη και καλοστημένη πλοκή με ανατροπές και ένταση, Με εναλλαγές συναισθημάτων που προκαλεί η αμεσότητα του λόγου και η φωτογραφική απεικόνιση των γεγονότων είναι σαν να τα ζείς, σαν να τα αναπνέεις! Ζεις αυτούσια τα βιώματα των ηρώων και δεν  παρακολουθείς απλά τις ζωές κάποιων ανθρώπων μέσα από τα μάτια της συγγραφέως. Ζείς και νιώθεις τους παλμούς και την ζωντάνια των περιγραφών.
 
Με χαρακτήρες δυνατούς αλλά και χαρακτήρες που παρασύρονται από τις αδυναμίες  τους. Σε μια δύσκολη εποχή αναδεικνύεται η δύναμη της θέλησης, της αγάπης ,της φιλίας και της υπομονής.  Το δόσιμο της ψυχής και η δύναμη της ανάγκης, Τ ο νέο που έρχεται να γεφυρώσει το παλιό να δώσει εξιλέωση, συγχώρεση και ελπίδα σε ένα αύριο που θα προσπαθήσει να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο και τις ανολοκλήρωτες προσδοκίες. Να δώσει Οδό Ελπίδος σε όνειρα που έμειναν μισά και στερημένα! Με μικρές αλλά και τόσο σημαντικές περιγραφικές πινελιές τόπου χρόνου και ιστορίας. Ο λόγος τόσο μεστός και τόσο καίριος  σε αναγκάζει να απολαύσεις ένα ταξίδι στον χρόνο. Να μάθεις και να διδαχτείς να περπατήσεις και να νιώσεις . Να θελήσεις να γευτείς το κάθε τι που περικλείει αυτό το τόσο όμορφο μυθιστόρημα. Ελένη Αννικα Πηνελόπη, Μαίρη Τζώρτζης στροβιλίζονται σε ένα πεπρωμένο που θα σας συνταράξει!

Online 451 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456

Σας προτείνουμε

ta_paramythia_tis_pepikas.jpg