Αναζήτηση βιβλίων

Η εβραϊκή παρουσία στην «αλίμενον [ταύτην] γωνίαν της Θράκης», Ντεντέ-Αγάτς - Αλεξανδρούπολη (1870-1965)

i evraiki parousia

Χρύσα Κουλιάκη

Σελίδες: 178
Διάσταση: 16 × 23

Έτος έκδοσης: 2018

ISBN 978-960-564-727-8

Τιμή: 12 €

Γράψτε μία κριτική

shopping-cart_ocelotosGR

Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκε η εβραϊκή παρουσία στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Μέρος του εβραϊκού πληθυσμού βρέθηκε, εγκαταστάθηκε, έζησε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, συνέδεσε την τύχη του με την πορεία της συγκεκριμένης πόλης, ενσωματώθηκε και δραστηριοποιήθηκε μέσα σε αυτήν, έγινε αποδέκτης όλων των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων της, βίωσε την ιστορία της, τα δε μέλη της εβραϊκής κοινότητας έγιναν “πολίτες” της κι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά έγιναν κι αποδέκτες τωνπαγκόσμιων εξελίξεων. Τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η τελική λύση του «Γερμανικού Φυλετικού Φασισμού» είχαν αντίκτυπο στην ιστορική τους πορεία μέσα στη μικρή πόλη του Θρακικού Πελάγους, επιβεβαιώνοντας τη σχέση του μέρους, της πόλης,με το όλον, το διεθνές επίπεδο.

Αυτός ο κύκλος ζωής της εβραϊκής κοινότητας με την παρουσία καιεξαφάνισή της στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, γεννά διάφορους προβληματισμούς και σκέψεις ως προς τον τρόπο προσδιορισμού εκείνου που έχει εξαναγκασθεί αρκετές φορές μέσα στην ανθρώπινη ιστορία να μετακινηθεί, να αναζητήσει την τύχη του και την επιβίωσή του σε κάποιο άλλο μέρος, και να προσαρμοσθεί στις ιδιαιτερότητές του τόπου που έχει γίνει η νέα πατρίδα του πολλές φορές στο ρου της ιστορίας. Πρόσφυγες, μετανάστες ή τελικά εκφραστές και ενσαρκωτές της έννοιας του πολίτη, που έχει θέση, υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλη την επικράτεια της γης, ώστε τελικά να καθίσταται“υπερεθνικός Πολίτης”; Τελικά, η τοπική ιστορία της πόλης, η εθνική και η παγκόσμια ιστορία έχει να δείξει ότι οι μετακινήσεις, διασταυρώσεις, ωσμώσεις, δημιουργούν την Ιστορία ενός τόπου μέσα από μια «πολλαπλότητα χρονική», κατά τρόπο που ο χρόνος ξεπερνά τη γραμμική πορεία, αποκτά μια άλλη αξία με ρήξεις κι α-συνέχειες, α-χρονίες.

Online 335 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456