Αναζήτηση βιβλίων και συγγραφέων

Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

 

Εφημερίδα των Συντακτών  28.05.2015 | Συντάκτης: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

 

Η κοινωνική οικονομία ως ανάχωμα στην κρίση

Έναν πλήρη οδηγό για την κοινωνική οικονομία και την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) αποτελεί το βιβλίο «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Μια δυναμική προοπτική ενάντια στην οικονομική κρίση», της οικονομολόγου και εμπειρογνώμονα στην Κοινωνική Οικονομία, Θεοδώρας Ντούλια, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα σύγγραμμα που εισάγει από τον φοιτητή μέχρι τον πεπειραμένο στην κοινωνική οικονομία και τις καλές πρακτικές της στην Ελλάδα και διεθνώς και αποτελεί χρήσιμη συμβολή στην ελληνική βιβλιογραφία για το θέμα.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και εισηγήτρια του νόμου 4019/2011 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τις ΚοινΣεπ. Στον σύντομο χαιρετισμό της τόνισε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για στήριξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, όπως και εκείνη για την ανάπτυξη των Μικροπιστώσεων στην Ελλάδα (για διάθεση μικροπιστώσεων σε μικρές Επιχειρήσεις), θέμα το οποίο αναφέρεται με προτάσεις και στο βιβλίο.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Αντώνης Μωυσίδης (καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.ΕΠ.Ε), Ματίνα Κανάκη (εκπρόσωπος της ενημερωτικής πύλης koinsep.org, πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Εκάτη») και Νίκος Κρημνιανιώτης (διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ) «Εύξηνη Πόλη»).

Σύμφωνα με τον κ. Μωυσίδη, η Ελλάδα της κρίσης αποτελεί γόνιμο έδαφος για τη λειτουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που μπορούν να προσφέρουν διέξοδο στην κοινωνική κρίση και την ανεργία. «Η κοινωνική οικονομία αποτελεί μία άλλη προσέγγιση μακριά από την επίπλαστη ευημερία των προ κρίσης χρόνων», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η κ. Κανάκη μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΚοινΣΕπ, όπως η ανυπαρξία ολοκληρωμένου χρηματοδοτικού πακέτου, η καχυποψία απέναντι στο συνεταιρίζεσθαι και ο χαμηλός βαθμός ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το δε βιβλίο ανέφερε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοεκπαίδευση και διά ζώσης εκπαίδευση όσων ασχολούνται με την κοινωνική οικονομία.

Στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του βιβλίου στάθηκε και ο κ. Κρημνανιώτης που μίλησε για τις δυνατότητες των ΚοινΣΕπ σε τομείς όπως η ανακύκλωση, ενώ επισήμανε ότι η κοινωνική οικονομία είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που δίνει έμφαση στην ισότητα και την αλληλεγγύη και μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην κρίση.

Η συγγραφέας Δώρα Ντούλια, από την πλευρά της, τόνισε ότι αποπειράται να καταδείξει το εύρος και τη δυναμική της κοινωνικής οικονομίας. «Θα ήθελα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους ανέργους στη χώρα μας ώστε να οργανωθούν. Η κοινωνική οικονομία στήνεται από τα κάτω και όχι από τα πάνω», κατέληξε.

Μετά το πέρας της παρουσίασης συνεχίστηκε η συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, τις καλές πρακτικές υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων, τα οφέλη, τις δυσκολίες και τα βήματα δημιουργίας αυτών. Ακόμη, συγκεντρώθηκαν υπογραφές για τη δημιουργία Ομοσπονδίας Κοιν.Σ.Επ. και αποφασίστηκε η δημιουργία διαρκούς forum με Συντονιστική Επιτροπή Προώθησης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας από εκπροσώπους φορέων, υπάρχοντες και εν δυνάμει κοινωνικούς επιχειρηματίες.

Online 346 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456