Αναζήτηση βιβλίων και συγγραφέων

Η κιβωτός των σπόρων

Σπυριδούλα Ρίζου (συγγραφέας, Ο Ελ και η Ζεβ)
  • Το εξαιρετικό βιβλίο, η κιβωτός των σπόρων του Θεόδωρου-Σεραφείμ Αδαμάκου θίγει ενδιαφέροντα θέματα. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, ο Συμεών μετά το θάνατο της γυναίκας του, εγκαταλείπει την πόλη που τον πνίγει και εγκαθίσταται στο χωριό. Στρέφεται στη φύση αναζητώντας μια ζωή πιο αληθινή, πιο ουσιαστική, ένα καταφύγιο. Σε ποια φύση όμως; Ο τίτλος παραπέμπει στην Παγκόσμια Τράπεζα των Σπόρων, μια άλλη κιβωτό σωτηρίας της ανθρωπότητας. Οι σπόροι της κιβωτού πρέπει να διασωθούν από επερχόμενο κατακλυσμό της Βιοτεχνολογίας. Ο Συμεών θυμίζει τον Νώε και την κιβωτό του, που εκτός από την οικογένειά του διέσωσε και από ένα ζευγάρι από κάθε είδος ζώου. Σαν άλλος πατριάρχης ο Συμεών θέλει να μυήσει τον γιο του στα μυστικά της φύσης, να του διδάξει αλήθειες. Του μαθαίνει ότι οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων είναι αυτές που έχουν ευρεία γενετική βάση, εξελίσσονται, προσαρμόζονται όταν καλλιεργούνται. Η εξέλιξη είναι η συνέχεια της ζωής. Εγγυάται την επισιτιστική ασφάλεια και κατ’ επέκταση την υγεία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος έχοντας βάλει σε δεύτερη μοίρα τη φύση, την αγνοεί πολλές φορές, παρεμβαίνει βάναυσα, τη μολύνει, την αφήνει έξω από την καρδιά του. Ο απλός και ταπεινός Συμεών βάζει την καρδιά του σε ό, τι κάνει. Στοχάζεται. Νιώθει την ιερή σχέση που τον συνδέει με τη Μητέρα-Γη, τους κραδασμούς της. Συντονίζει τους παλμούς της καρδιάς του με εκείνους της φύσης. Μας εξηγεί τι είναι το τοροειδές πεδίο, η εντροπία, το μαγνητικό πεδίο της Γης και η σύνδεσή του με το μαγνητικό πεδίο της ανθρώπινης καρδιάς. Μεριμνά του είναι να μεταδώσει στον γιο του, τον Πρωτέα την αρχέγονη γνώση, τη γνώση που βρίσκεται παντού γύρω μας. Αρκεί να είναι κάποιος ανοιχτός, να επεκτείνει την αντίληψη του χωρίς φόβο, έχοντας τον ασίγαστο πόθο να οδηγηθεί στην Αλήθεια. Σαν καλός πατέρας ο Συμεών συμπαραστέκεται στο πρόβλημα υγείας του γιου του, είναι παρών στη ζωή του. Ο Συμεών δικαιώνεται αφού ο Πρωτέας γίνεται άξιος συνεχιστής της ζωής του, ερωτεύεται, δημιουργεί οικογένεια. Ο Συμεών απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του. Η αγαθή προαίρεση φέρνει αγαθά αποτελέσματα. Ο Συμεών επιθυμεί να επιστρέψει σε ένα χαμένο Παράδεισο, θυμίζει έναν αναχωρητή που οδηγείται στην έρημο για να βρει πνευματικούς καρπούς, να κόψει πνευματικά άνθη. Η κιβωτός των σπόρων αποτελεί μια ιστορία που την παρακολουθείς βήμα-βήμα, συνυπάρχουν βιώματα, γνώσεις, αισθήματα, μνήμες, μια καρδιά κρυμμένη παντού. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μη χάσει ο άνθρωπος την ψυχή του μέσα σε αυτόν τον κατακλυσμό. Ο συγγραφέας σαν καλός σπορέας, φύτεψε τους σπόρους του και κάρπισε αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο!

Online 202 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456