Αναζήτηση βιβλίων και συγγραφέων

Για μια χούφτα αστέρια

 

 

Είμαστε Γυναίκες, συνέντευξη στη Μαρία Προδρόμου

Η αγάπη για την ίδια τη συγγραφή καθώς κι η ανάγκη της δημιουργίας είναι για εκείνη οι κύριοι λόγοι που ωθούν κάποιον να αποτυπώσει σκέψεις και ιδέες, να δημιουργήσει χαρακτήρες, να υφάνει μια ιστορία στο χαρτί. Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη παίρνει η έμπνευση που συντροφιά με τη φαντασία καταγράφουν όλα όσα η καρδιά και το μυαλό υπαγορεύουν. Κι είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα και τόσο βασανιστική η επιθυμία να εκφραστούν, που καμιά καθημερινή υποχρέωση ή έλλειψη χρόνου δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.
Η νέα και ταλαντούχα συγγραφέας Βασιλική Λεβεντάκη μας αφηγείται τη ζωή της, τα όνειρα της. Μιλάει για τα βιβλία της, τον κόσμο της, τη συγγραφή. Και δίνει μαθήματα ζωής μέσα από την εξαιρετική της πένα. Ακόμη και μέσα από τις απαντήσεις της. Όπως μόνο εκείνη ξέρει.

Βασιλική μου, μίλησε μου λίγο για σένα. Τα παιδικά σου χρόνια, τα εφηβικά σου όνειρα. Γεννήθηκες στον Πειραιά όπου ζεις και εργάζεσαι. Πότε μπήκε στη ζωή σου το γράψιμο;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά, όπου ζω με την οικογένεια μου μέχρι και σήμερα. Η αγάπη μου βέβαια είναι πάντα μοιρασμένη ανάμεσα στον τόπο που γεννήθηκα κι αυτόν της καταγωγής μου, τη Σύρο, η οποία έγινε κι αφορμή για να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα τις ‘’ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ’’. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό, μιας και ανατράφηκα μέσα σε μια οικογένεια που μου χάρισε πολύ αγάπη, με δίδαξε αξίες κι ήθη που με ακολουθούν έως σήμερα, κι ήταν πάντοτε πολύ υποστηρικτή στις αποφάσεις και τις δράσεις μου. Ίσως γι’ αυτό κι η αισιοδοξία, ή η άσβεστη ελπίδα που φωλιάζει σε όλες τις ψυχές των εφήβων, να μην με εγκατέλειψε ποτέ, δίνοντας μου δύναμη και κουράγιο να συνεχίζω να αγωνίζομαι για τα όνειρα και τις επιθυμίες μου. Μεγάλη μου αγάπη, έρωτας, το γράψιμο, που δεν μπορώ να προσδιορίσω το χρονικό σημείο που μπήκε στη ζωή μου, μιας κι από τότε που θυμάμαι, κυριολεκτικά, τον εαυτό μου, ο μόνος τρόπος για να εκφραστώ ήταν μέσω της γραφής.

Ποια είναι η βαθύτερη, πιστεύεις, αιτία που ωθεί έναν άνθρωπο να ασχοληθεί με την συγγραφή, παράλληλα με μια φορτωμένη από υποχρεώσεις καθημερινότητα;

Η αγάπη για την ίδια τη συγγραφή καθώς κι η ανάγκη της δημιουργίας είναι για μένα οι κύριοι λόγοι που ωθούν κάποιον να αποτυπώσει σκέψεις και ιδέες, να δημιουργήσει χαρακτήρες, να υφάνει μια ιστορία στο χαρτί. Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη παίρνει η έμπνευση που συντροφιά με τη φαντασία καταγράφουν όλα όσα η καρδιά και το μυαλό υπαγορεύουν. Κι είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα και τόσο βασανιστική η επιθυμία να εκφραστούν, που καμιά καθημερινή υποχρέωση ή έλλειψη χρόνου δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Έχεις γράψει το μυθιστόρημα οι Δαιμονισμένες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ και το παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά «Για μια χούφτα αστέρια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ. Μίλησε μου λίγο γι’ αυτά.

‘’ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ’’ ήταν το πρώτο μου ταξίδι… Μια διαδρομή στην κοσμοπολίτικη Σύρο που στα τέλη του 19ου αιώνα ανθούσε εμπορικά, συντροφιά με χαρακτήρες που βασανισμένοι απ’ τα πάθη τους, αναζητούν τη λύτρωση της ψυχής τους. Μια ιστορία συνεχών εξελίξεων και ανατροπών, πασπαλισμένη απ’ τα αρώματα του μυστηρίου και της αγωνίας, σε μια υπόθεση που τα έντονα συναισθήματα συγκρούονται, γεννώντας αντιθέσεις, ξεπερνώντας τα όρια του έρωτα, δυναμώνοντας το πάθος, δίνοντας χώρο στο μίσος να φωλιάσει, καλώντας την εκδίκηση να εκφράσει τον πόνο και την απελπισία. ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ που αναζητούν αδιέξοδο σε διαχρονικά προβλήματα, αφήνοντας το μύθο τους να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας μιας ολόκληρης κοινωνίας.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ κι η περιπέτεια ξεκινάει… Τέσσερα παιδιά, αποφασισμένα να ανακαλύψουν το μυστήριο που κρύβεται γύρω από την εξαφάνιση των αστεριών, αποφασίζουν να ταξιδέψουν μέχρι τον Όλυμπο, και να συναντήσουν τον Δία, ελπίζοντας πως θα τους βοηθήσει. Θα ξεκινήσουν με το θάρρος και την τόλμη που προστάζει η ηλικία τους, θα ξεπεράσουν τους προσωπικούς τους φόβους κι ανασφάλειες, θα λειτουργήσουν σαν μια ομάδα, με κοινό στόχο και σκοπό, και θα διδαχθούν για τις αξίες της ζωής και το πνεύμα της συντροφικότητας. Θα πλέξουν στην ιστορία τους την ελληνική μας μυθολογία με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και την οικολογική συνείδηση, θα επιχειρηματολογήσουν και θ’ αγωνιστούν για τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, θα γίνουν παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους. Άραγε, στο τέλος, θα καταφέρουν να επιτύχουν στην αποστολή τους; Θα επιστρέψουν τα αστέρια στον ουρανό;

Αν σου ζητούσα να επιλέξεις ανάμεσα στο μυθιστόρημα για ενήλικες και στο παραμύθι ποιο θα διάλεγες και γιατί;

Δύο βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους, το ένα αστυνομικού περιεχομένου, θρίλερ και το άλλο παιδικό, δυο ιστορίες που απευθύνονται σε διαφορετικό αναγνωστικό κοινό, γεννημένα από αλλιώτικη διάθεση, που όμως είναι και τα δύο κομμάτια του εαυτού μου, εκφράσεις της ψυχής μου, και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να επιλέξω.

Υπάρχουν κάποια μηνύματα που θέλεις να περάσεις μέσα από τα βιβλία σου;

Μέσα απ’ τις ιστορίες που δημιουργούμε, υπάρχει πάντα η επιθυμία να περαστούν κάποια νοήματα. Κι αν για το παιδικό βιβλίο, τα μηνύματα είναι πιο σαφή και ξεκάθαρα, τονίζοντας τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης, τη δύναμη της ομάδας, την επιμονή στους στόχους και τις επιθυμίες μας, αλλά και το σεβασμό μας για τη φύση και το περιβάλλον, στο μυθιστόρημα θίγεται έντονα ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που αποτελεί πληγή της κοινωνίας μας ακόμα και στις μέρες μας, θίγοντας, μέσα απ’ τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές των ηρώων, τις επιπτώσεις που απορρέουν από μια τέτοια κατάσταση.

Πώς νιώθεις μετά από την ολοκλήρωση της συγγραφής; Λύτρωση, πνευματική κόπωση ή ψυχική ευφορία;

Είναι απίστευτα τα συναισθήματα που κατακλύζουν κάθε δημιουργό μετά την ολοκλήρωση του έργου του. Μια ψυχική ευφορία που εμπεριέχει έντονη συγκίνηση αλλά κι ευχαρίστηση, νοσταλγία, ολοκλήρωση κι αγωνία ως προς την τελική πλέον μορφή του.

Τώρα ετοιμάζεις κάτι νέο; Εξ όσων γνωρίζω έχεις πρόσφατα αναγγείλει τη συνεργασία σου με τον εκδοτικό οίκο Ελληνική Πρωτοβουλία. Έχεις δηλαδή στα σκαριά καινούριο μυθιστόρημα; Πες μου λίγα πράγματα για τα θέματα με τα οποία σκοπεύεις να καταπιαστείς στα επόμενα λογοτεχνικά σου βήματα.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία το νέο μου μυθιστόρημα με τίτλο ‘’Στη σκιά της ενοχής’’. Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία να εκδοθεί, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία μας με τις Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία, μια συνεργασία που με χαροποιεί πραγματικά ιδιαίτερα, δίνοντας μου την ευκαιρία να γίνω μέλος σε μια τόσο ζεστή, αγαπητή και φιλόξενη οικογένεια. Εύχομαι κάθε βήμα που αξιώνομαι να κάνω στη συγγραφή, να προσθέτει ένα αξιόλογο λιθαράκι στον μαγικό αλλά και γοητευτικό κόσμο του βιβλίου.

Ο Έλληνας διαβάζει στις μέρες μας;

Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε ο Έλληνας να εισχωρήσει στον κόσμο του βιβλίου. Κι ιδιαίτερα οι νέες γενιές, που θα πρέπει να έχουν ως οδηγό τα αναγνώσματα που θα τους υπενθυμίζουν την πολιτιστική κληρονομιά μας, την ιστορία μας, αλλά και το μέλλον μας, καλώντας τους να συμμετέχουν πιο ενεργά σ’ αυτήν τη μορφή της τέχνης, που όπως κάθε τέχνη, προωθεί και παράγει πολιτισμό.

Πώς βιώνεις την επαφή με τους αναγνώστες σου στις παρουσιάσεις των βιβλίων σου, αλλά και στο Διαδίκτυο;

Είναι ιδιαίτερα τα συναισθήματα που εισπράττεις από την επαφή με τον κόσμο, κι όσο χώρο κι αν αφιερώσει κάποιος για να τα περιγράψει, πάλι δεν θα μπορέσει να τα αποδώσει στο μέγεθος που σε κατακλύζουν. Η αγάπη κι η τιμή που δέχεσαι, τα σχόλια που λαμβάνεις, η δύναμη που παίρνεις, είναι ο μεγαλύτερος έπαινος κι η καλύτερη ανταμοιβή. Είναι μια ευλογία που γεμίζει την καρδιά από απέραντη ευτυχία και συγκίνηση.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου λογοτέχνες; Πιστεύεις ότι τα αναγνώσματα ενός συγγραφέα επηρεάζουν τη γραφή του;

Δεν είμαι πολύ σίγουρη γι’ αυτό. Μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης ή να διαμορφώνουν κάποιες απόψεις, οπωσδήποτε αποτελούν και το υπόβαθρο των θεματικών επιλογών μας, αλλά καθαρά στο θέμα της γραφής ή της απόδοσης, νομίζω πως η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, μιας κι ο κάθε δημιουργός εκφράζεται απευθείας από την ψυχή του. Προσωπικά, ο θαυμασμός μου για τους Έλληνες λογοτέχνες, που ανέθρεψαν γενιές και γενιές με το έργο τους, γεννώντας στάσεις ζωής, αφήνοντας πίσω τους ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, με δυσκολεύει ως προς την επιλογή συγκεκριμένων ονομάτων. Θα ήθελα όμως να προσθέσω πως υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογοι σύγχρονοι συγγραφείς, οι οποίοι συνεχίζουν να μας ‘’διδάσκουν’’ μέσα από τα βιβλία τους.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο βιβλίο που έχεις διαβάσει;

Υπήρχαν βιβλία σταθμοί στη ζωή μου, ανάλογα με την ηλικία αλλά και την περίοδο που διάβαζα κάτι. Βιβλία που με επηρέαζαν ιδιαίτερα, είτε με τις αντιδράσεις και στάσεις ζωής των ηρώων τους, ή με την πλοκή της υπόθεσης, ή με το μεγαλείο των νοημάτων που απέρρεαν. Ενδεικτικά θα αναφέρω την Οδύσσεια του Ομήρου, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, το Ζήτα του Βασιλικού, η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, Ο Τελευταίος Πειρασμός του Καζαντζάκη, ο Αλχημιστής του Κοέλο.

Κατά πόσο πιστεύεις κινδυνεύει η κλασσική λογοτεχνία, το τυπωμένο σε χαρτί βιβλίο, από την εισβολή της τεχνολογίας στη ζωή μας; Ακούστηκε πως πλέον τα βιβλία θα εκδίδονται ηλεκτρονικά. Ποια είναι η άποψή σου γι αυτό;

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Θεωρώ πως είναι φυσικό επακόλουθο να επηρεάσει και τις τέχνες, και συγκεκριμένα το χώρο του βιβλίου. Δεν την βλέπω ως απειλή, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που συμβάλλει στη διάδοση τους ή λειτουργεί βοηθητικά σε μια πιο άμεση επαφή. Προσωπικά βέβαια, η αίσθηση του τυπωμένου βιβλίου, που ευωδιάζει τη μυρωδιά του χαρτιού, είναι αναντικατάστατη, και θα αποτελεί πάντα την πρώτη μου επιλογή.

Τελικά το να είναι κάποιος συγγραφέας είναι επάγγελμα; Στην Ελλάδα του σήμερα μπορεί ένας συγγραφέας να ζήσει από τα έσοδα του βιβλίου του.

Η συγγραφή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επάγγελμα, ακόμα κι αν οι απολαβές είναι αρκετές ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωση του δημιουργού. Καταθέτεις ψυχή και καρδιά, σκέψεις κι επιθυμίες, ονειρεύεσαι, ταξιδεύεις, πονάς, χαίρεσαι, λυτρώνεσαι… Πώς μπορεί λοιπόν να χαρακτηριστεί ως επάγγελμα μια τόσο έντονη κι επίπονη ψυχική διαδικασία; Όσον αφορά τις απολαβές από τη συγγραφή στην Ελλάδα του σήμερα, πιστεύω πως είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που μπορούν να επιβιώσουν αποκλειστικά και μόνο από τα έσοδα των βιβλίων τους.

Σου δίνω ένα σπρέι και σου ζητώ να γράψεις κάτι σε ένα τοίχο της Αθήνας. Ένα μήνυμα. Τι θα έγραφες;

Όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε για έναν κόσμο καλύτερο!!!

Τα μελλοντικά σου σχέδια;

Εύχομαι να καταφέρνω να δημιουργώ αναγνώσματα που θα γεμίζουν την ψυχή του κόσμου, αφήνοντας το προσωπικό μου στίγμα σε ένα κόσμο τόσο υπέροχα πλασμένο, όσο αυτόν του βιβλίου. Όλοι μαζί μπορούμε κι αξίζει να αγωνιστούμε για έναν κόσμο καλύτερο!!!

 


 

Κριτική της Σωτηρίας Κυρμανίδου

"Για μια χούφτα αστέρια" Είναι ο τίτλος του βιβλίου της Βασιλικής Λεβεντάκη, που ευγενώς μου χάρισε με ιδιότυπη, χειρόγραφη ευχή. Από τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ, με σελίδες 80,η εικονογράφηση έγινε από την Εμμανουέλα Κακαβιά. Προσιτό σχήμα, τετράχρωμο εξώφυλλο, εσωτερικά ασπρόμαυρα σκίτσα.
Πολλά τα μηνύματα και οι πληροφορίες που αποδίδει η συγγραφέας. Σημαντικά στοιχεία της Μυθολογίας μας, στέλνει ηχηρά μηνύματα της πάλης, της επιθυμίας να κατορθωθεί το επιθυμητό, κόντρα στις δυσκολίες. Με γλώσσα, απλή, λητή, όμορφες, παραστατικές περιγραφές, ωθεί τα παιδιά στην αναζήτηση του μυστηρίου του ταξιδιού, ενός ταξιδιού με πολλές περιβαλλοντικές πληροφορίες. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους εμάς τους ανεύθυνους πολίτες της γης, που καταπατούμε τη γη, δεν μας μένει χρόνος για τον ουρανό.....έρχονται όμως τα τέσσερα μικρά παιδιά, η Ηλέκτρα, η Νεφέλη, ο Τζίμης και ο Κίμωνας να μας ανακαλύψουν τα αστέρια και έτσι να φωτισθεί ο μουντός ουρανός των ψυχών μας!!!!Και επειδή σήμερα που γράφω αυτό το μικρό σχολιασμό είναι μέρα μνήμης και τιμής..."παραδοθήκαμε στη συνήθεια και στην ανοχή" μας λέει η συγγραφέας. Κάποιοι, κάποτε αντιστάθηκαν, θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη ζωή, μια ζωή φωτεινή, μια ζωή με αξιοπρέπεια......
Ευχηθείτε λοιπόν νεοέλληνες στα αστέρια να μας ξαναχαρίσουν την αγωνιστικότητα.
Συνηθίσαμε στην απώλεια και αυτό θα μας σβήσει το αστέρι μας στο στερέωμα....
Μπράβο λοιπόν στη Βασιλική, γιατί μας διδάσκει όλους, μικρούς και μεγάλους. Ένα καλό δώρο για τις επικείμενες εορτές με πολλαπλά μηνύματα και προβληματισμούς!
Με την αγάπη μου Σωτηρία Κ.

 


Συνέντευξη στο mustmagazine, 3/11/2012

Η Βασιλική Λεβεντάκη είναι μια συγγραφέας που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, αν και μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει μόνο δύο βιβλία της.Μιλήσαμε μαζί της εν όψει της παρουσίας της απόψε στο «Βιβλιόπολις», τη ρωτήσαμε για τα βιβλία της αλλά και για το τι τελικά είναι η συγγραφή, πότε ξεκινά και πότε τελειώνει ένα βιβλίο και άλλα πολλά.

Σας την παρουσιάζουμε:

Πώς «κολλήσατε» με το γράψιμο;
Η γραφή ήταν για μένα πάντα τρόπος έκφρασης, γιʼ αυτό και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό σημείο που ξεκίνησα να γράφω. Από τότε που θυμάμαι, κυριολεκτικά, τον εαυτό μου, σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα αποτυπώνονταν σε μια κόλλα χαρτί.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Κατάθεση ψυχής. Γαλήνη. Ολοκλήρωση κι απέραντη ευτυχία.

Πώς καταλάβατε ότι μπορείτε να εκδώσετε ένα βιβλίο;
Γράφοντας τις «Δαιμονισμένες», που είναι και το πρώτο μου μυθιστόρημα, αισθάνθηκα έτοιμη να προχωρήσω στην έκδοσή του. Η θετική απάντηση του εκδοτικού οίκου «Ωκεανίδα» ήρθε να επιβεβαιώσει το ένστικτό μου, εκπληρώνοντας ένα μεγάλο μου όνειρο.

Μιλήστε μας για τα βιβλία σας.
Οι «Δαιμονισμένες» και το «Για μια χούφτα αστέρια» είναι δύο τελείως διαφορετικά βιβλία. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα απʼ τη μια, με έντονες ανατροπές και αρκετή δόση μυστηρίου, κι ένα παιδικό βιβλίο, από την άλλη, για τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες, τα παιδιά μας, περνώντας μηνύματα για τις ηθικές αξίες, συνδυάζοντας γνώση και ψυχαγωγία, μπλέκοντας την ελληνική μυθολογία με την ανάγκη της οικολογικής συνείδησης.

Απευθύνεστε σε μεγάλο κοινό ή σε παιδιά;
Με μια πρώτη ματιά, θα μπορούσαμε εύκολα να κατατάξουμε το μυθιστόρημα στην ομάδα των ενήλικων αναγνωστών, ενώ το παιδικό σε αυτήν των παιδιών. Η αλήθεια είναι, όμως, πως το «Για μια χούφτα αστέρια», στην ουσία, δεν έχει ηλικιακό στόχο. Ίσως γιατί μέσα από την ιστορία των τεσσάρων ηρώων του καταγράφονται αλήθειες, συναισθήματα και σκέψεις που θα πρέπει πρώτα απʼ όλα να αγγίξουν και να εφαρμοστούν απʼ τους μεγαλύτερους, παραδειγματίζοντας τους νεότερους με τη στάση και τον τρόπο ζωής τους.

Μέσα από αυτά θέλετε να περνάτε μηνύματα;
Στο μυθιστόρημα, οι χαρακτήρες κινούνται παρασυρμένοι από τα πάθη και τις αδυναμίες τους. Είναι ψυχές που στιγματίστηκαν, πόνεσαν, ακολουθώντας λανθασμένη διαδρομή στο λαβύρινθο των αισθημάτων τους. Αναζητούν τη λύτρωση, την απελευθέρωση της ψυχής τους απʼ το βάσανο που κουβαλά η καρδιά, βαραίνοντας όχι μόνο τη σκέψη, αλλά και τις ενέργειές τους.

Στο «Για μια χούφτα αστέρια», οι ήρωές μας, τέσσερα παιδιά, ξεπερνούν φόβους και δισταγμούς, βάζουν στην άκρη την ανασφάλεια και οπλίζονται με θάρρος, προσπαθώντας να πετύχουν σε μια αποστολή που κοινό στόχο και σκοπό έχει το «γενικό καλό», βαδίζοντας μια πορεία που χαρακτηρίζεται από τη σύμπνοια και την ενότητα, την ομαδικότητα και την αγάπη.

Πώς ξεκινά ένα βιβλίο;
Είναι η έμπνευση που σε οδηγεί στο μονοπάτι της γραφής, οι εικόνες που παίρνουν την πρωτοβουλία να σχηματίσουν τις πρώτες λέξεις, τα συναισθήματα που καθοδηγούν το δημιουργό.

Και πώς τελικά τελειώνει;
Οι χαρακτήρες που γεννιούνται με ψυχή, παίρνουν πάντοτε την πρωτοβουλία να διαδραματίσουν μια ιστορία, δίνοντας το στίγμα της υπόθεσης, αποκτώντας πνοή και δράση, αποφασίζοντας για την εξέλιξη και το τέλος.

Μπορεί κάποιος να επιβιώσει μόνο από τη συγγραφή;
Για τα ελληνικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Όμως, δεν πρέπει να είναι η αφορμή ή η αιτία ώστε ένας δημιουργός να προσπαθήσει να εκφραστεί. Το συναίσθημα της προσφοράς είναι ανεκτίμητο. Το συναίσθημα της προσφοράς είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Ποια η γνώμη σας για την ελληνική λογοτεχνία;
Ευτυχώς μετράμε αρκετούς καινούργιους τίτλους κάθε χρόνο, φανερώνοντας έντονα την ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Η τάση προς τις τέχνες φωλιάζει πάντοτε ελπιδοφόρα μηνύματα, αφού οι τέχνες είναι αυτές που προάγουν πολιτισμό.

Πείτε μου συγγραφείς που διαβάζετε και θαυμάζετε.
Τόσο απʼ την ελληνική όσο κι απʼ την παγκόσμια λογοτεχνία υπάρχουν πολλοί συγγραφείς, αλλά και έργα που επηρέασαν, όχι μόνο εμένα, αλλά ολόκληρες γενιές ανθρώπων. Δε θʼ αναφερθώ κάπου συγκεκριμένα, μιας και ιδιαίτερα για την ελληνική λογοτεχνία οι σπάνιοι θησαυροί μας δεν μπορούν να υπολογιστούν μα μήτε να καταγραφούν.

Το βιβλίο αντέχει στην κρίση;
Η οικονομική κρίση στρέφει τον κόσμο σε πιο ουσιαστικές διεξόδους, προβληματίζοντας τον τρόπο σκέψης του, δημιουργώντας του έντονα την ανάγκη να εκφραστεί και νʼ αποδράσει. Μέσα σʼ ένα τέτοιο πλαίσιο, οι τέχνες γενικότερα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος νʼ ανθίσουν, αντλώντας πολλές φορές την έμπνευσή τους απʼ τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Άλλωστε, η τέχνη, όπως ήδη είπαμε, προάγει τον πολιτισμό, κι ο πολιτισμός είναι σανίδα σωτηρίας για ολόκληρο το έθνος.

Οι υπολογιστές έχουν κάνει κακό στο διάβασμα;
Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι πια της καθημερινότητάς μας. Και σαν αναπόσπαστο κομμάτι προσαρμόζεται και δοκιμάζεται μέσα από διάφορους τομείς, όπως κι αυτόν του βιβλίου. Δε θα έλεγα, λοιπόν, πως το επηρεάζει αρνητικά, αντίθετα υπάρχουν πλείστα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως με το σωστό χειρισμό μπορούν ακόμα και να βοηθήσουν στη διάδοσή τους.

Πώς καταλαβαίνει κάποιος ότι μπορεί να γράψει;
Είναι το ένστικτο που ωθεί στη συγγραφή, παρακινούμενο απʼ την ανάγκη της έκφρασης, καλώντας την έμπνευση για συνοδοιπόρο στο περιπετειώδες ταξίδι της δημιουργίας.

Ετοιμάζετε κάτι νέο;
Ένα νέο μυθιστόρημα, καθώς κι ένα καινούργιο παιδικό βιβλίο.

Τι θα ακούσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή στο «Βιβλιόπολις»;
Για μια χούφτα αστέρια, και το ταξίδι μας θα ξεκινήσει συντροφιά με τους τέσσερις νεαρούς ήρωες της ιστορίας μας, αλλά κι όλα τα «μικρά» και «μεγάλα» παιδιά που θα βρεθούν στην παρέα μας, αποφασισμένα να ζήσουν την περιπέτεια σε μια μαγευτική διαδρομή προς τʼ αστέρια!!! Και φυσικά, δεν ξεχνάμε πως η αφετηρία μας θα είναι το «Βιβλιόπολις» και ο προορισμός μας ο ΟΥΡΑΝΟΣ, με εισιτήριο τις ΕΥΧΕΣ όλων μας, ΕΥΧΕΣ που θα ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΨΗΛΑ, ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ... ΣΤʼ ΑΣΤΕΡΙΑ!!!!!

http://www.mustmagazine.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=719%3A%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BB%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7&Itemid=125

 


 

Συνέντευξη της Βασιλικής Λεβεντάκη στο Parents magazine

Με αφορμή το νέο της βιβλίο Για μια Χούφτα Αστέρια, η Βασιλική Λεβεντάκη στέλνει τις ευχές της στα αστέρια και μιλάει στο www.parentsmag.gr για τη σημασία τους αλλά και την ελπίδα της για έναν καλύτερο κόσμο.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο Για μια Χούφτα Αστέρια είναι ένα ταξίδι, μια περιπέτεια που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να τη ζήσουν συντροφιά με τους τέσσερις λιλιπούτειους πρωταγωνιστές της, την Ηλέκτρα, τον Τζίμη, τη Νεφέλη και τον Κίμωνα, που αποφασίζουν να ξεκινήσουν την αναζήτησή τους για την εξαφάνιση των αστεριών. Πρόκειται για μια ιστορία που συνδυάζει σύγχρονους προβληματισμούς και στάσεις ζωής, όπως είναι η οικολογία, με την ελληνική μυθολογία και το μεγαλείο του πολιτισμού μας.

Τα παιδιά χρειάζονται τ’ αστέρια;

Μα τα παιδιά, και μιλώ για τα παιδιά όλου του κόσμου, είναι τα ίδια τα αστέρια που φωτίζουν τη ζωή μας νύχτα μέρα με μια απλή τους κίνηση. Με ένα γέλιο, ένα χάδι ή απλά και μόνο με την παρουσία τους. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν αυτά τα αστέρια, τα επίγεια, να μη χρειάζονται το δικό τους χώρο στον ουρανό, το φως που θα τα καθοδηγεί, το σημείο εκείνο που θα τα περιμένει με ανυπομονησία για να μεταφέρει και να διαδώσει τις ευχές τους;

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας;

Ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο. Και πιστεύω ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, έχοντας κοινό στόχο και σκοπό, διατηρώντας τις ηθικές αξίες της ζωής, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο! Έναν κόσμο που θα αξίζει να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να το θελήσουμε πραγματικά! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκδοτικό οίκο Οσελότο που αγάπησε και πίστεψε στο βιβλίο από την πρώτη στιγμή, καθώς και τη σκιτσογράφο Εμμανουέλα Κακαβιά που μας χάρισε τις εκπληκτικές εικόνες δίνοντας στους ήρωες ακριβώς τη μορφή που τους είχα φανταστεί.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Είναι τόσα πολλά τα ερεθίσματα που μας δίνονται κάθε στιγμή της ζωής μας που δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πηγή. Είναι σαν να υπαγορεύει η ψυχή και να καταγράφει το μυαλό, προσπαθώντας να παντρέψει μια διασκεδαστική ιστορία με την προσωπική μου επιθυμία να μοιραστώ κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που πέρα από εμένα εκφράζουν αρκετό κόσμο.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας των παιδικών σας χρόνων;

Είναι τόσα πολλά τα βιβλία που μου έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό αλλά μπορώ να πω ότι είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία σε δυο συγκεκριμένους χαρακτήρες. Ο ένας ήταν ο πολύπαθος Οδυσσέας από την Οδύσσεια του Ομήρου και άλλος ο ιδιόρρυθμος κύριος Φιλέας Φογκ από το Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες του Ιούλιου Βερν. Ίσως γιατί κι οι δυο, πέραν του περιπετειώδες του ρόλου τους, είχαν τέτοιο πάθος, αγάπη, επιμονή, αφοσίωση στο στόχο τους, που παρ’ όλες τις ταλαιπωρίες που πέρασαν δεν πτοήθηκαν ούτε και παραιτήθηκαν λεπτό από τον αρχικό σκοπό τους.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οσελότος.

Κριτική της Σωτηρίας Κυρμανίδου

"Για μια χούφτα αστέρια" Είναι ο τίτλος του βιβλίου της Βασιλικής Λεβεντάκη, που ευγενώς μου χάρισε με ιδιότυπη, χειρόγραφη ευχή. Από τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ, με σελίδες 80,η εικονογράφηση έγινε από την Εμμανουέλα Κακαβιά. Προσιτό σχήμα, τετράχρωμο εξώφυλλο, εσωτερικά ασπρόμαυρα σκίτσα.
Πολλά τα μηνύματα και οι πληροφορίες που αποδίδει η συγγραφέας. Σημαντικά στοιχεία της Μυθολογίας μας, στέλνει ηχηρά μηνύματα της πάλης, της επιθυμίας να κατορθωθεί το επιθυμητό, κόντρα στις δυσκολίες. Με γλώσσα, απλή, λητή, όμορφες, παραστατικές περιγραφές, ωθεί τα παιδιά στην αναζήτηση του μυστηρίου του ταξιδιού, ενός ταξιδιού με πολλές περιβαλλοντικές πληροφορίες. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους εμάς τους ανεύθυνους πολίτες της γης, που καταπατούμε τη γη, δεν μας μένει χρόνος για τον ουρανό.....έρχονται όμως τα τέσσερα μικρά παιδιά, η Ηλέκτρα, η Νεφέλη, ο Τζίμης και ο Κίμωνας να μας ανακαλύψουν τα αστέρια και έτσι να φωτισθεί ο μουντός ουρανός των ψυχών μας!!!!Και επειδή σήμερα που γράφω αυτό το μικρό σχολιασμό είναι μέρα μνήμης και τιμής..."παραδοθήκαμε στη συνήθεια και στην ανοχή" μας λέει η συγγραφέας. Κάποιοι, κάποτε αντιστάθηκαν, θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη ζωή, μια ζωή φωτεινή, μια ζωή με αξιοπρέπεια......
Ευχηθείτε λοιπόν νεοέλληνες στα αστέρια να μας ξαναχαρίσουν την αγωνιστικότητα.
Συνηθίσαμε στην απώλεια και αυτό θα μας σβήσει το αστέρι μας στο στερέωμα....
Μπράβο λοιπόν στη Βασιλική, γιατί μας διδάσκει όλους, μικρούς και μεγάλους. Ένα καλό δώρο για τις επικείμενες εορτές με πολλαπλά μηνύματα και προβληματισμούς!
Με την αγάπη μου Σωτηρία Κ.

Online 422 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456