Αναζήτηση βιβλίων και συγγραφέων

Ηγεμονία των βράχων

-        

 

Στην Ηγεμονία των Βράχων ο Μιλτιάδης κατάφερε να δέσει μεταξύ τους τον γλαφυρό στίχο με το λυρισμό και το άπλωμα του λόγου με την καλοδεχούμενη αφαίρεση. Και κάτι ακόμη πιο δύσκολο: καταφέρνει να σε περνάει αριστοτεχνικά από την εικόνα στο συναίσθημα, και από τον εφιάλτη στο όνειρο. Ένίοτε μάλλον ηθελημένα, ξεδιπλώνει το στόχο του με ένα μαγικό ρεαλισμό και έτσι γίνεσαι έτοιμος να τα δεις –είναι σαν να τα βλέπεις- τα παιδιά με το πηλίκιο που κάνοντας έτσι μια, πηδήξανε μέσα από την ασπρόμαυρη φωτογραφία του ’60 κι άρχισαν να τρέχουνε στην προκυμαία, παράλληλα με το ποστάλι που μανουβράριζε μες’ στο θαμπόφωτο και την ομίχλη.

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ, 

Καθηγητής Φυσικός στη Μέση Εκπαίδευση, Ποιητής, Κριτικός Λογοτεχνίας και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας.


Αγαπητέ Μίλτο, η «Ηγεμονία των Βράχων» μου αρέσει κάθε τόσο ρίχνω ματιές και κάθε τόσο το αγαπώ περισσότερο γιατί τα θέματά του, η γλώσσα του ανήκει σε κάποιον που έχει να πει και να παρουσιάσει όψεις της ζωής οικείες, όμορφες και βέβαια και το κακό που τη δυναστεύει…

ΒΟΥΛΑ ΔΑΜΙΑΝΑΚΟΥ Πεζογράφος, Ποιήτρια και Μεταφράστρια,

Υπήρξε σύντροφος και στενή συνεργάτης του Βασίλη Ρώτα

Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση.


Και πράγματι ένα βιβλίο «ονειρικό» είναι το καινούργιο βιβλίο του Μίλτου ένα βιβλίο που το ορίζει η φαντασία, η υπέρβαση αλλά και μια καλά φιλτραρισμένη νοσταλγία. Μνήμες τρυφερές παιδικής-σχολικής ηλικίας, ακόμη το ορίζουν, ερωτικά σκιρτήματα, μι καλοκαιρινή, στη θάλασσα, χαρωπή αμεριμνησία και ο ζόφος του πρόσφυγα η του εσωτερικού μετανάστη στην πρωτεύουσα…» Θέλω να σπέυσω να δηλώσω και τούτο ακόμη: «¨ότι το βιβλίο του Μίλτου μπορεί να φαίνεται φωτεινό, πλην όμως μέσα του φωνάζει το σκοτεινό τρυγόνι του Παπαδιαμάντη. Μπορεί να φαίνεται ότι επιχειρεί να αναδείξει την ευφροσύνη φωτοχυσία ενός υπέρλαμπρου νεανικού Αιγαίου αλλά αλίμονο και πάλι τα πράγματα δεν είναι έτσι, διότι μια ‘’πατριδογνωσία’’ είναι το βιβλίο του, μια πατριδογνωσία του έσω, όμως, του μέσα μας κόσμου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ,

Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕ και εργάζονταν στο υπουργείο Πολιτισμού.

Έχει εκδώσει 9 ποιητικές συλλογές και 3 τόμους Δοκιμίων

Τιμήθηκε το 1996 με το βραβείο Καβάφη, και το 1999 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης


Σ’ όλο το έργο του ποιητή, βρίσκουμε διασκορπισμένα αλλά αφημένα, τα σημάδια της ελληνικότητάς του. Χωρίς κραυγές και υπέρ του μέτρου πατριωτικές κορόνες, ο ποιητής αντιστέκεται σθεναρά σε ό,τι θεωρεί ότι προσβάλλει την ίδια την αισθητική του… Διαβάζοντας το ποίημά του ‘’ο κουρσάρος’’ είχα την αίσθηση ότι οι στίχοι μεταβάλλονται σε ουράνιο τόξο αγκαλιάζοντας μια ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων… Η ποιητική συλλογή «Η Ηγεμονία των Βράχων» μοσχοβολάει Ελλάδα…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΛΑΤΩΝ ΔΕΛΤΑ

Είναι Ποιητής και Θεατρικός συγγραφέας

Έχει εκδώσει 12 Ποιητικές συλλογές και ένα Θεατρικό Έργο

Είναι Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Είναι εικαστικός δημιουργός


Το όνειρο που βλέπουμε κάθε μέρα και κάθε νύχτα, στον ύπνο ή στον ξύπνιο μας, όλοι εμείς που αφήσαμε τον γενέθλιο τόπο μας στα παιδικά ή στα εφηβικά μας χρόνια, είναι το όνειρο της επιστροφής. Αυτό το όνειρο ζωντανεύει ο Μιλτιάδης Ζέρβας… με τίτλο το ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΚΙΑ… Οι καταστάσεις που βιώνουμε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είναι δύσκολο να εκφραστούν με τον συμβατικό λόγο. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να προσφεύγουμε κάπου-κάπου στην Ποίηση. Το ποίημα που με συγκλόνισε όταν το διάβασα, είχε τίτλο ‘’Ο Ξένος’’.

Γιώργος Βοϊκλής 

Δημοσιογράφος και συγγραφέας, με ενεργό ρόλο στο οικολογικό κίνημα.

Έχει εκδώσει 12 βιβλία, τα έξι από τα οποία είναι για εφήβους

Έχει την ευθύνη των εκδόσεων ‘’ΥΠΕΡΟΡΙΟΣ’’ και του τριμηνιαίου Περιοδικού ‘’ΜΕΘΟΡΙΟΣ’’.


Είδα τα ποιήματα της συλλογής ‘’ Η Ηγεμονία των Βράχων’’ ως θραύσματα μιας ενιαίας σύνθεσης, πίσω από την οποία βρίσκεται η Σάμος. Σημεία αφετηρίας αποτελούν οι δυο βραχώδεις εκδοχές, του Σαμιώτικου τοπίου: τα βουνά και οι απόκρημνες ακρογιαλιές. Πάνω σ’ αυτό τον καμβά τοποθετούνται οι άνθρωποι και οι δράσεις τους, η ιστορία, η παράδοση, οι αντιλήψεις και οι συλλογικές νοοτροπίες, με δυο λόγια η γλυκιά αίσθηση του νοσταλγούμενου γενέθλιου τόπου, οι ‘’εύξεινες πατρίδες’’. Ωστόσο, η νοσταλγία του Μιλτιάδη Ζέρβα μετουσιώνεται σε γνήσια ποίηση, χωρίς γλυκερούς τόνους, μέσω μιας στιβαρής ποιητικής πίσω από την οποία κρύβεται σίγουρα μια βασανιστική και συνεχής διαδικασία γραφών και αναθεωρήσεων, γραψίματος και σβησίματος, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό ποιητικό αποτέλεσμα… Τα χαρακτηριστικά αυτά της ποιητικής συλλογής, είναι που αναδεικνύουν στην κορυφαία μέχρι σήμερα στιγμή του ποιητικού λόγου, της ποιητικής παρέμβασης του στο παρόν. Χαρακτηριστικά που δίνουν στη συλλογή μια σπουδαία θέση στο λογοτεχνικό στερέωμα όχι μόνο της Σάμου, αλλά και της ελληνικής ποίησης γενικότερα.

Μικρό βιογραφικό ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ,

Διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Λαογραφίας

στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πολυγραφότατος Συγγραφέας Λαογραφικών Βιβλίων


 

Η Ηγεμονία των Βράχων είναι πολυθεματική, κυριολεκτικά πλημμυρίζει από τη ζωογόνο παρουσία του νερού αλλά και από όλες τις αναμνήσεις του Ποιητή που έρχονται κατά κύματα. Ένας τόνος δοξαστικός, υμνωτικός , αινετικός, της ζωής και της ύπαρξης διέπει την ποιητική συλλογή από την αρχή μέχρι και το τέλος. Πουθενά απαισιοδοξία και κατήφεια, παρά ανάταση και νοσταλγία, θετική αντιμετώπιση της ζωής και των πραγμάτων με το κεφάλι ψηλά, με καρτερία και απαντοχή μια αντρίκια αντιμετώπιση της ζωής.

Μ ΔΕΛΗΣΑΒΒΑΣ

Μικρό βιογραφικό – Μ ΔΕΛΗΣΑΒΒΑ

Ο Μ.Δ. γεννήθηκε στη Νέα Μάκρη Αττικής. Έβγαλε το γυμνάσιο Μαραθώνα και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι γιατρός (παιδίατρος) διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές. Βήματα και ανάσες, Κατόψεις, Εσωτερική Μετανάστευση

Διηγήματα: ‘’Άνθρωποι δικοί μας’’ ‘’Σε άλλους παράλληλους’’ ‘’ Η Αντιγόνη του Μαραθώνα’’ Επίσης’’ Τα τρία παραμύθια’’, ‘’τα Λαογραφικά της Νέας Μάκρης’’ κ.α. Από το 1987 είναι μέλος της εταιρείας λογοτεχνών και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών’’

 

Σημείωση

Μια ομάδα Ποιημάτων με τίτλο ‘’ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ’’ διακρίθηκε με ΕΠΑΙΝΟ από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού στον ΚΗ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του 2010, που ενσωματώθηκαν αργότερα στην Ποιητική Συλλογή του Μ. Ζέρβα με τίτλο ‘’ Η Ηγεμονία των Βράχων’’ των εκδόσεων Οσελότος.

Online 165 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456