Αναζήτηση βιβλίων

Απίστευτα κι όμως... γραλιστινά

   

apisteyta

Θωμάς Βούρδας

 Λαογραφία

Σελίδες: 160
Διάσταση: 14 × 21
Έτος έκδοσης: 2010

ISBN 978-960-9499-03-3

Τιμή: 14 €

Γράψτε μία κριτική

shopping cart ocelotosGR

Αυτοτελείς ιστορίες με ονομασία προέλευσης... που αναπαριστούν με ζωντανό και ανάλαφρο τρόπο επεισόδια από την περασμένη καθημερινότητα ενός ορεινού χωριού της Θεσσαλίας, του Ελληνόπυργου Καρδίτσας (Γράλιστα για τους ντόπιους).Τα «Απίστευτα κι όμως... γραλιστινά» έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην εφημερίδα «Ελληνόπυργος» του Συλλόγου Ελληνοπυργίων Λάρισας, το καλοκαίρι του ΄95, στο τεύχος 65.
Έκτοτε η γλαφυρή πένα του Θωμά Βούρδα δεν σταμάτησε να ξαναζωντανεύει τοπικούς «θρύλους» και παραδόσεις, διασώζοντας έτσι πληροφορίες πολύτιμες για ήθη, έθιμα, πρόσωπα και, κυρίως, αξίες μιας άλλης εποχής... που τείνουν πια να εκλείψουν, τόσο από τη ζωή όσο και από τη μνήμη των ανθρώπων.
Οι ιστορίες επιλέχτηκαν με κριτήριο την πρωτοτυπία του περιεχομένου και στόχο την ψυχαγωγία του αναγνώστη, ενώ η προσθήκη επεξηγηματικών σημειώσεων έγινε με σκοπό να καταστήσει τη γραλιστινή ντοπιολαλιά πιο κατανοητή από τις νέες γενιές Ελληνοπυργίων... και όχι μόνο!

 

Μια ζωή ένα βιβλίο

 

mia-zwh-ena-vivlio

Μιχάλης Μπάκολης

Λαογραφία

Σελίδες: 160
Διάσταση: 17 × 24
Έτος έκδοσης: 2011

ISBN 978-960-9499-48-4

Τιμή: 12 €

Γράψτε μία κριτική

shopping cart ocelotosGR

[...] —Όταν μεγαλώσεις, θα σε πάρω να γνωρίσεις την Ελλάδα, την πατρίδα μας. Να δεις τα ψηλά βουνά, τον Όλυμπο, τον Κίσαβο, εκεί που κατοικούσαν οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων. Θα δεις τους λουλουδιασμένους κάμπους με τα χρυσά στάχυα. Τις θάλασσες και τις χρυσογάλαζες ακτές που κάνουν τους Έλληνες να ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου. Θα δεις και τα αμπέλια με τις χρυσές ελιές.
—Πατέρα, αλήθεια, οι ελιές είναι χρυσές;
—Όταν τις χαϊδεύει ο ήλιος, λάμπει ο καρπός σαν το χρυσάφι. Όμως είναι πιο σπουδαίος κι απ’ το χρυσάφι.
—Επιτέλους, πότε θα πάμε, πατερούλη μου, σ’ αυτή την όμορφη πατρίδα; Μου λες και μου ξαναλές εκατό φορές τη μέρα, μ’ έκανες να την αγαπήσω, μ’ αυτές τις χρυσές ελιές, κι ακόμα να μπούμε στο τραίνο να πάμε στον Όλυμπο που κατοικούσαν οι θεοί…
—Αχ, αχ, παιδάκι μου, να ’ξερες πόσο λαχταρώ να πετάξουμε σαν τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο του παραμυθιού… Μα και τότε και σήμερα, παιδί μου, που πέρασαν χιλιάδες χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν τύραγνοι που δεν αφήνουν τους ανθρώπους ελεύθερους να ζήσουν όπου θέλουν, δηλαδή στην πατρίδα τους. [...]

 

Καταγωγή Μικρασιάτισσα

 

katagwgh-mikrasiatisa

Θεοδώρα Παπαχρυσάνθου

Σειρά: Ελληνική λογοτεχνία

Είδος: Λαογραφία

Σελίδες: 154
Διάσταση: 14 × 21
Έτος έκδοσης: 2011

ISBN 978-960-9499-80-4

ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

Γράψτε μία κριτική

Κριτικές

Εξαντλημένο

Η συγγραφέας σ’ αυτό το βιβλίο με κεντρικό άξονα τη βιογραφία της μητέρας της, που γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, αφηγείται την ιστορία δύο μικρασιατικών οικογενειών που η τύχη τις ένωσε μετά την καταστροφή του 1922. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου περιγράφονται πολιτικά γεγονότα, κοινωνικές καταστάσεις και οικογενειακές περιπέτειες που συνυφαίνονται άρρηκτα μεταξύ τους. Η ζωή στη Μ. Ασία πριν το 1922, η μαρτυρική έξοδος, η προσφυγιά, η εγκατάσταση σ’ έναν προσφυγικό συνοικισμό της Αθήνας. Ο αγώνας για επιβίωση κάτω από αντίξοες συνθήκες, η αδιαφορία του κράτους, ο πόλεμος του 1940, η Κατοχή, αλλά και ο Εμφύλιος που άρχισε με τα Δεκεμβριανά και χώρισε στα δύο τους κατοίκους της φτωχής συνοικίας. Οι συνέπειες του πολέμου, όπως τις έζησε η οικογένεια και ο στενός κοινωνικός της περίγυρος, αλλά και η ιστορία της προσφυγικής αυτής συνοικίας από της ιδρύσεώς της μέχρι το 1967, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και αργότερα τη μεταπολίτευση. Όλα τα πρόσωπα και τα γεγονότα είναι αληθινά, όπως αποδεικνύει και το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την αφήγηση.

Η λιάχα

 

liaxa

Πάνος Στεφανόπουλος

Λαογραφία

Σελίδες: 128
Διάσταση: 14 × 21
Έτος έκδοσης: 2010

ISBN 978-960-9499-17-0

Τιμή: 12 €

Γράψτε μία κριτική

shopping ocelotosGR

 

Η λιάχα είναι ένα είδος πεύκου που ευοδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα των Πιερίων Ορέων. Η περιοχή αυτή φέρει και τη γενική ονομασία Λιάχα.

Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, καθώς και τα επόμενα στο χωριό, μέχρι την "μετανάστευση". Αυτά που έζησε η οικογένεια του Πάνου Στεφανόπουλου, αλλά και κάθε οικογένεια εκείνους τους καιρούς.

Αζτέκων Ποίησις

   

Aztekon-poiisi

Luis Gomezbeck

Σειρά: Cultura Mexicana

Είδος: Μελέτη

Σελίδες: 68
Διάσταση: 14 × 21
Έτος έκδοσης: 2012

ISBN  978-960-9607-74-2

Τιμή: 8 €

Γράψτε μία κριτική

shopping cart ocelotosGR

 

Ένας Μεξικάνος συγκέντρωσε τα ωραιότερα δείγματα της αζτέκικης ποίησης και τα μετέφρασε στα ελληνικά –τα περισσότερα για πρώτη φορά– συνοδεύοντάς τα με ένα συνοπτικό αλλά πλούσιο ταξίδι στον κόσμο των Αζτέκων.

 «Είμαι ποιητής, διαισθάνομαι την αρχή του τραγουδιού.

Στη γη το όμορφο τραγούδι δεν έχει την αρχή.
Όχι, προέρχεται από τον ουρανό».

Ο Luis Gómezbeck δεν ενώνει απλώς δυο γλώσσες, μα συνδέει δυο πολιτισμούς. Βοηθά τον αναγνώστη να οσμιστεί τη μαγεία ενός λαού που την ίδια στιγμή που προσφέρει αίμα ανθρώπινο στους θεούς, γράφει στίχους για το θρόισμα ενός αραβοσίτου. Ίσως επειδή ο Αζτέκος νοιώθει την υπεροχή του Θεού, ειδικά μέσα από την ίδια την ποίηση, αφού όπως χαρακτηριστικά γράφει περί έμπνευσης:

 

 

Ο Χάρος στο Μεξικό είναι γένους θηλυκού

 

Aztekon-death

Luis Gomezbeck

Σειρά: Cultura Mexicana

Είδος: Μελέτη

Σελίδες: 64
Διάσταση: 14 × 21
Έτος έκδοσης: 2012

ISBN  978-960-564-000-2

Τιμή: 8 €

Γράψτε μία κριτική

shopping cart ocelotosGR


Θάνατος: η μόνη βεβαιότητα στη ζωή. Ίσως γι’ αυτό να συμφέρει τον θνητό να τον έχει φίλο καλό. Να τον ακούει. Να του μιλά. Να τρώνε, να πίνουν και να γλεντούν μαζί. Ο Μεξικάνος φαίνεται να έχει αντιληφθεί αυτή την αναγκαιότητα εδώ και αιώνες. Γιορτάζει τον θάνατο κάθε χρόνο, με μουσική και χορό. Για τρεις ή τέσσερεις μέρες ή και για μια ολόκληρη εβδομάδα. Ακριβώς όπως ο Έλληνας, χρόνια πριν, γιόρταζε τον γάμο.

Ο Μεξικάνος Luis Gómezbeck δημιούργησε ένα εγχειρίδιο για τη Γιορτή των Νεκρών, για να μεταδώσει στον Έλληνα τη χαρά της μεξικάνικης ψυχής απέναντι στον θάνατο.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος έχει γράψει:

Πενθεί η ψυχή κάθε φορά που μένει ανεκπλήρωτο ένα όνειρο.

 ...Σε κάθε άλλη περίπτωση, σίγουρα γιορτάζει.

 

Online 335 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. facebook1 twitter

pinit

google reviews site

ΑΘΗΝΑ (κεντρικό) +30 210 6431108

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (βιβλιοπωλείο) Τηλ. +30 2651 306456