Άρθρα

Διαστάσεις, χαρτιά, εξώφυλλο

Τα εξώφυλα των παιδικών βιβλίων είναι κάτι για το οποίο συνήθως κουβεντιάζουμε πολύ με την/τον συγγραφέα και την εικονογράφο, προτού καταλήξουμε, καθώς είναι το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει την προσοχή των παιδιών αλλά και των γονιών για να προτιμήσουν το βιβλίο.

 

Διαστάσεις

Η διάσταση που θα πρέπει να διαλέξουμε για ένα βιβλίο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες

  • Ο πρώτος και κυριότερος παράγοντας είναι η χώρα στην οποία τυπώνεται το βιβλίο, καθώς τα μεγέθη των χαρτιών που κυκλοφορούν παγκοσμίως δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες. Στο παρόν άρθρο θα περιοριστούμε στα συνηθέστερα χαρτιά και διαστάσεις που αντιστοιχούν στην ελληνική αγορά.
  • Δεύτερος παράγοντας είναι το είδος του βιβλίου που πρόκειται να εκτυπώσουμε.
  • Τρίτος παράγοντας είναι το είδος του χαρτιού που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκτύπωση του βιβλίου. Δηλαδή όλα τα είδη χαρτιών δεν βγαίνουν σε όλες τις διαστάσεις, ως εκ τούτου θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας ώστε να προσαρμόσουμε τη διάσταση στο χαρτί αν θέλουμε οπωσδήποτε κάποιο συγκεκριμένο είδος.

Συνήθως οι διαστάσεις των βιβλίων ανάλογα με το είδος τους είναι οι εξείς:

14 Χ 21 προτεινόμενη διάσταση για εφηβική λογοτεχνία και συνήθως το χαρτί που χρησιμοποιούμε είναι σαμουά ή BookPaper)

12 Χ 17 προτείνεται για βιβλία που θέλουμε να έχουν τη μορφή pocket book

16 X 23 προτείνεται για παιδικά παραμύθια, σχολικά εκπαιδευτικά βιβλία και συνήθως το χαρτί που χρησιμοποιούμε είναι λευκό γραφής ή velvet

22 Χ 24 προτείνεται για παιδικά παραμύθια και λευκώματα κ.λπ. και συνήθως συνδυάζεται με χαρτί velvet ή illustration

21 Χ 28 πολύ εμπορική διάσταση για παιδικά παραμύθια

 

Οι τύποι των χαρτιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πάρα πολλοί. Ωστόσο τα συνηθέστερα χαρτιά για βιβλία είναι:

Σαμουά 90-110 γρ. (υποκίτρινο χρώμα)  για εφηβική λογοτεχνία ή για ασπρόμαυρα παιδικά βιβλία

Book Paper 75 γρ. (υποκίτρινο χρώμα)  για εφηβική λογοτεχνία ή για ασπρόμαυρα παιδικά βιβλία και ιδιαίτερα για βιβλία ζωγραφικής, καθώς το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει σ'  αυτό το χαρτί με οποιοδήποτε μέσο (μαρκαδόρο, μολύβι κ.λπ.). Το συγκεκριμένο χαρτί έχει την ιδιότητα να δείχνει πολύ πιο παχύ απ' ό,τι τα άλλα χαρτία στα αντίστοιχα γραμμάρια. Έτσι μπορούμε να έχουμε ένα πολύ χοντρό βιβλίο αλλά παράλληλα και ελαφρύ.

Velvet 110-150 γρ. (κατάλευκο) το συνηθέστερο χαρτί για έγχρωμα παιδικά βιβλία.

Γραφής 80-120 γρ. (λευκό) για σχολικά βιβλία και ασπρόμαυρα παιδικά.

Βιβλιοδεσία

Υπάρχουν βιβλιοδεσίες πολλών τύπων. Ωστόσο οι συνηθέστερες βιβλιοδεσίες στην Ελλάδα είναι:

Ραφτό + κολλητό (Άδετο) Είναι η συνηθέστερη βιβλιοδεσία που γίνεται σε βιβλία που τυπώνονται σε τιράζ (τεμάχια) περισσότερα των 500.

Κολλητό Αυτή η βιβλιοδεσία γίνεται όταν πρόκειται να παραχθεί μικρότερη ποσότητα των 500 τεμαχίων. Πριν από μερικά χρόνια αυτού του τύπου η βιβλιοδεσία δεν ήταν καλή καθώς το βιβλίο «έσπαγε» και μετά από λίγο καιρό διαλυόταν. Ωστόσο σήμερα, με την τεχνολογία που διαθέτουμε αυτή η βιβλιοδεσία είναι εξίσου καλή με την πρώτη, και δεν δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα ακόμα και σε πολύ χοντρά βιβλία.

Σπιράλ  Χρησιμοποιείται συνήθως σε ημερολόγια, τετράδια κ.λπ.

Καρφίτσα Χρησιμοποιείται σε  βιβλία πολύ λίγων σελίδων (μέχρι 80 το πολύ) που δεν μπορούν να βιβλιοδετηθούν ή θέλουμε να έχουν χαμηλότερο κόστος

Κάλλημα (χοντρό εξώφυλλο) (Δεμένο) Αυτό το εξώφυλλο το χρησιμοποιούμε συνήθως για λευκώματα ή πολυτελείς εκδόσεις μια και το κόστος του είναι πολύ υψηλότερο από τα δύο προηγούμενα.

Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία Είναι η βιβλιοδεσία που γίνεται στο χέρι. Η πιο όμορφη και η πιο ακριβή. Την προτιμούμε για υπερπολυτελείς εκδόσεις αλλά και για βιβλία που θέλουμε να διατηρήσουμε ως οικογενειακά κειμίλια. Μερικοί συγγραφείς επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την πρώτη βιβλιοδεσία, δηλαδή ραφτό + κολλητό και από την παραγωγή κρατάμε μερικά αντίτυπα άδετα για να δεθούν με καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.

Εξώφυλλο

Μαλακό εξώφυλλο

Είναι το συνηθέστερο εξώφυλλο που βλέπουμε σε λογοτεχνικά, εκπαιδευτικά και άλλα βιβλία.

Το χαρτί είναι συνήθως 250-300 γραμμάρια και ο συγγραφέας μπορεί να επιλέξει την ποιότητα και την υφή του.

Το βιβλίο με μαλακό εξώφυλλο μπορεί να έχει αφτάκια (που διπλώνουν προς τα μέσα, όπου γράφουμε συνήθως το βιογραφικό του συγγραφέα ή άλλα στοιχεία) ή όχι.

Αν το χαρτί το επιτρέπει, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες επεξεργασίες, προκειμένου να τονίσουμε ορισμένα στοιχεία του εικαστικού του εξωφυλλου, π.χ. Να γίνει πλαστικοποίηση (ματ ή γυαλιστερή), να γίνει κάποιο στοιχείο του εικαστικού ανάγλυφο, ή/και τοπικό UV (δηλαδή να είναι πιο γυαλιστερό το συγκεκριμένο σημείο και να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο εξώφυλλο).

Χοντρό εξώφυλλο

Αυτό είναι το εξώφυλλο που αντιστοιχεί στη βιβλιοδεσία με κάλλημα. Εδώ μπορούμε να έχουμε ένα εξώφυλλο που απλώς είναι πολύ χοντρό αλλά επίσης μπορούμε να τυπώσουμε επιπλέον ένα πιο λεπτό εξώφυλλο (κουβερτούρα) που θα προστατεύει περισσότερο το βιβλίο. Οι επιλογές  για το χοντρό εξώφυλλο είναι αρκετές όσον αφορά στην ποιότητά του (μπορεί να είναι από χαρτί, δέρμα, ύφασμα κ.λπ.) αλλά και στον τρόπο κατασκευής του.